Ja, echt waar! 3 telefoons. Laat ik je eerst even de clue van dit verhaal vertellen:

Ik zou eigenlijk niet met 3 telefoons moeten rondlopen, maar hooguit met 1.

Maar waarom 3 telefoons dan? De grootste veroorzaker is dat ik echt een super nieuwsgierig ben! Als er een Ping! Afgaat voor een nieuw bericht, of als ik een nieuw bericht verwacht en soms zelfs als er een nieuw bericht zou kunnen zijn. Als ik dan toegang heb tot mijn telefoon, dan wil ik gewoon weten wat het is! Als het werk waar ik op dat moment mee bezig ben wat moeilijker wordt, of juist een beetje saai, dan pak ik mijn telefoon om me af te leiden. En weetje, gelukkig ligt dit niet aan mij, het is erg menselijk.

Je telefoon is namelijk heel goed te vergelijken met een gokmachine. En wat het nog net een beetje erger maakt: het is zelfs zo gemaakt om het zo verslavend mogelijk te maken! App designers hebben de kleuren en geluiden maar ook de Timing van de berichten en het ontwerp van de knoppen Zo uitgezocht dat het het aller verleidelijkst is. Ze maken ook gebruik van variabele beloningen. Een algoritme zorgt voor deze onvoorspelbaarheid als je door je tijdlijn heen scrollt en zoekt naar Leuke foto’s Ook sociale beloningen als je een like krijgt zorgen voor onvoorspelbaarheid en zorgen ervoor dat je steeds weer terug keert voor meer.

Na een tijdje wordt dit gedrag zelfs een gewoonte. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een keer je telefoon pakt en door instagram scrollt omdat het met werken gewoon even niet lukt. ‘Even inspiratie opdoen’. Je krijgt wat kleine beetjes voldoening (ken je de dopamine shots?) en je koppelt dit aan het doen van moeilijk werk. De volgende keer als het even niet lukt ben je eerder geneigd om je telefoon weer te pakken. Voor je het weet heb je het niet eens meer door dat je je telefoon erbij pakte om dat ene woord op te zoeken, maar zit je zonder het te weten ineens op instagram te scrollen!

Als het zo moeilijk is om de digitale afleidingen te weerstaan meoten we misschien maar gewoon zorgen dat we niet eens in staat kunnen zijn om het te checken! Hetzelfde is waar als je gewicht wilt verliezen. Als er allerlei snoep, chips en koekjes in de voorraadkast liggen, is het erg moeilijk om jezelf te motiveren ze niet te eten! Maar als je ze simpelweg niet koopt kun je je motivatie voor andere dingen bewaren.

En dan komt hier eindelijk de reden voor mijn verschillende telefoons. Ik heb een werk en een privé telefoon. Mijn werk telefoon leg ik ‘s avonds weg zodat ik niet de neiging om ‘s avonds, op mijn vrije dag of in het weekend mijn berichten te bekijken, Je kunt ook simpelweg op je vrije dagen en in het weekend je werk mail en slack (of andere apps die je gebruikt voor werk) van je telefoon afhalen en ze aan het begin van je werkdag weer installeren. Maar ik heb toch liever echt een fysieke barrière. Op deze manier ben ik ook weer niet afhankelijk van mijn motivatie om de apps te deleten voor mijn vrije dag begint.

Op dezelfde manier kan ik ook mijn privé telefoon wegleggen als ik aan het werk ben zodat ik niet afgeleid ben door alles wat op mijn privé telefoon staat. Er staan dan dus ook geen afleidende apps op mijn werk telefoon.

Ook al heb ik mijn notificaties goed georganiseerd heb zodat ze me (bijna) niet meer afleiden, de afleidende apps staan nog steeds op mijn telefoon. Door mijn privé telefoon weg te leggen creeer ik een fysieke barrière.

Als ik heel nieuwsgierig ben kan ik ook gewoon even de instagram app op mijn werk telefoon zetten zou je zeggen. Uhmmm, nee! Ik heb een aparte password manager voor mijn werk, daar staat mijn instagram wachtwoord niet in! Ik zou hem dus helemaal over moeten typen vanuit mijn privé telefoon om dit te doen. Tegen die tijd heb ik al lang bedacht dat ik iets anders moet gaan doen!

Dus, ik zou eigenlijk maar met 1 telefoon rond moeten lopen.

1 als ik aan het werk ben.

1 als ik niet aan het werk ben

Maar wacht, er was toch ook nog een 3e telefoon?

Klopt, maar die is er eigenlijk alleen nog steeds omdat ik tijd moet vinden om mijn 2 factor authentication over te zetten naar mijn nieuwe telefoon. Best wel een werkje! Die gaat dus op mijn todo lijst!