Ik ben een hele tijd een echte “informatiehoarder” geweest.

Misschien herken je het wel, veel artikelen opslaan om later te lezen maar een heleboel niet meer aanraken. De artikelen die ik wel las nam ik altijd voor om nog wat mee te doen, net als van de gelezen boeken, maar er gebeurde weinig. Ik leerde er wel van, maar veel vervloog ook weer.

Mijn notities stonden ook overal en nergens. Een deel in notitieboekjes, een ander deel in documenten in mapjes. Misschien heb jij ook je notities op allerlei plekken staan.

Wat zou er gebeuren als we verdwalen in de wirwar van informatie, als ons brein ons even in de steek laat of als iemand anders onze kennis moet overnemen?

Zou je niet graag empowered willen worden in je sterke punten? Stel je voor dat je de kracht hebt om verbindingen te maken tussen verschillende ideeën, concepten en informatiebronnen. In plaats van een versnipperde benadering, waarbij elk stukje kennis geïsoleerd blijft, kun je de waarde ontdekken van het verbinden van schijnbaar losstaande elementen.

Laten we eens duiken in het concept van het “Breinpaleis”.
De volgende 5 concepten kunnen het makkelijker maken om te navigeren, dingen beter terug te vinden. Maar belangrijker dan dat kunnen ze denk ik extra diepte geven in de kennis waar je mee bezig bent.

1. Uitzoomen, maar daarna ook zeker weer terug inzoomen

Het vermogen om in en uit te zoomen, zowel in de diepte als in het grote plaatje. Je kunt de details en nuances verkennen, en diepgaande inzichten opdoen over specifieke onderwerpen. Tegelijkertijd behoud je het vermogen om uit te zoomen en het grotere geheel te overzien. Dit stelt je in staat om verbanden te leggen, patronen te herkennen en bredere context te begrijpen. Het Breinpaleis helpt je daarbij. Legt verbanden voor je, waardoor het makkelijker wordt de context te zien.

2. Verschillende perspectieven

Het belichten van verschillende perspectieven is een andere waardevolle eigenschap. Door meerdere standpunten te verkennen en te waarderen, kun je een meer inclusieve en uitgebalanceerde benadering van kennis ontwikkelen. Dit opent de deur naar nieuwe inzichten, helpt vooroordelen te verminderen en bevordert een kritische en open geest. Het Breinpaleis stimuleert dit omdat je automatisch notities van hetzelfde concept bij elkaar kan brengen. Ook al weet je op het moment van opslaan nog niet dat dit concept ooit relevant gaat zijn.

3. Modulaire notities

Een modulaire aanpak van kennisopslag is ook van groot belang. In plaats van een lineaire en beperkende structuur, kun je informatie organiseren op een manier die flexibiliteit en herbruikbaarheid bevordert. Door notities, gelezen artikelen, podcasts, boeken en pdf’s op één plek samen te brengen, creëer je een stevige kennisbank die gemakkelijk toegankelijk is. Hierdoor kun je snel terugvinden wat je nodig hebt en verbanden leggen tussen verschillende bronnen.

4. Plannen waar de inhoud is

Het is ook cruciaal om de focus te leggen op de inhoud, in plaats van te verdrinken in het systeem dat je het overzicht moet geven. Soms kunnen complexe tools en systemen ons afleiden van waar het echt om gaat: de inhoud zelf. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen efficiënte organisatie en de mogelijkheid om je te concentreren op wat er echt toe doet: het vergaren en begrijpen van kennis om er vervolgens iets mee te doen.

5. Context creëren

Een ander voordeel van het creëren van een samenhangend kennisbeheersysteem is dat het overzicht geeft. In plaats van te verdwalen in een zee van informatie en notities, kun je een gestructureerde en intuïtieve omgeving creëren waarin je gemakkelijk kunt navigeren. Dit stelt je in staat om je gedachten geordend te houden, snel informatie op te zoeken en je creatieve denkprocessen te stimuleren. In mijn Breinpaleis heb ik bijvoorbeeld verschillende dashboards, zodat ik snel voor een bepaald gedeelte (werk, privé, Fitness, gelezen boeken etc.), kan navigeren naar hetgeen wat ik nodig heb.

Het Breinpaleis als Verbindende Schakel

Betreed het Breinpaleis, een virtuele omgeving waarin je alle jouw onderliggende concepten kunt ontdekken. Ontdek de kracht van georganiseerde kennis, waar verbindingen ontstaan, perspectieven samenkomen en het grote plaatje wordt onthuld. Laat je inspireren om notities, artikelen, podcasts en boeken op één plek samen te brengen, met focus op de inhoud en een overzicht dat je in staat stelt om te groeien, te leren en je creativiteit te laten bloeien. Stap binnen en laat je Breinpaleis een bron van eindeloze inspiratie en empowerment zijn.

De cursus Bouw jouw Breinpaleis

Deze 5 bovenstaande punten komen voorbij in de online cursus. Doel is om daadwerkelijk aan de slag te gaan met jouw Breinpaleis zodat je die context gaat opbouwen en makkelijker in en uit kunt zoomen op al jouw kennis.

Meer informatie vind je hier: www.mindyourtech.nl/breinpaleis
Zie ik je daar?