Een tegenbeweging voor ons als mens voor generatieve ai, is dat nodig?
Nu generatieve ai de afgelopen paar weken zo’n ontzettende sprong heeft genomen voel ik weerstand opkomen bij mezelf over welke invloed dit kan hebben op lange termijn. Ik zie zoveel gegenereerde teksten voorbij komen voor allerlei doeleinden. Als we zo ontzettend makkelijk informatie kunnen genereren houden we dan zelf nog wel een intern begrip van de inhoud?
Is het nog wel belangrijk om zelf kennis te hebben als we alle kennis met een simpele prompt kunnen omtoveren tot iets bruikbaars?
![]() | Ik zie veel het krantenartikel voorbij komen over de zorgen die leraren hadden over het introduceren van de rekenmachine (die overigens gegenereerd was door een ai). De rekenmachine is inmiddels echt een verlengstuk van onszelf in ons dagelijks gebruik. Zelfs zo erg dat ik soms rekensommetjes in typ waar ik bijna van schrik, dit weet ik toch wel uit mijn hoofd?! Ben ik dommer geworden doordat ik eigenlijk altijd een rekenmachine gebruik? Toch is een begrip en gevoel van cijfers wel nog steeds nodig om te kunnen bepalen of het getal wat de rekenmachine naar boven tovert wel logisch is in de context. |
Zo zal het ook zijn met kennis, je moet een begrip hebben van de context om te kunnen bepalen of het gegenereerde stukje tekst niet de plank mis slaat. Dit geldt voor het genereren van stukken tekst voor een bepaald doel, bijvoorbeeld voor je werk, mails sturen, marketing, stukken tekst voor op je website of voor op social media. Op korte termijn is dit natuurlijk heerlijk voor ons als gemaks-dieren. Maar wat doet dit met ons op lange termijn?
Als je zelf een stuk wilt schrijven, gaat dit namelijk een stuk verder dan alleen de woorden naast elkaar op papier krijgen. Het gaat er niet alleen om dat je een tekst genereerd, maar dat je in het proces de inhoud op een rijtje hebt gezet voor jezelf. De inhoud reflecteert hoe concepten en de context samen komen in het hoofd van de auteur. Dat begrip is een waardevol goed. Alle nieuwe informatie die je tegenkomt spiegel je aan dat begrip en zo wordt het landschap van concepten steeds rijker.
Als je een generatieve ai vraagt een artikel te schrijven laat het een platgeslagen versie van 1 zo’n landschap zien. Een soort doorsnede. Je krijgt als het ware een ansichtkaart in plaats van zelf in het landschap te staan en te zien hoe de elementen ten opzichte van elkaar staan, of hoe het landschap er uit ziet als je net een ander perspectief hebt.
Zo’n landschap creëren, ik noem dat intensief analyseren (vooral eigenlijk omdat het afgekort i.a. is, je zou het zomaar ook iets anders kunnen noemen).
Begrip krijgen, snappen hoe iets in elkaar zit zodat je je eigen visie kan vormen of gewoon: voor jezelf denken.
Een paar voorbeelden je zelf intensief kunt analyseren:
- Schrijf je gedachten op. dit zorgt er voor dat je vertraagd en dat je beter kunt nadenken over dat waar je mee bezig bent.
- Vat samen wat je hebt gelezen, dit zorgt er voor dat je het beter onthoud.
- Zorg voor verschillende perspectieven. Zo stretch je je brein in andere richtingen en zorg je ervoor dat je denken flexibel is. Abonneer je bijvoorbeeld op wat nieuwsbrieven uit verschillende specialistische gebieden om te zien hoe zij het laatste nieuws interpreteren. Of laat ChatGPT verschillende perspectieve voor je genereren, zodat je die daarna kunt onderzoeken.
- Daag jezelf uit met vragen om te reflecteren. Ik heb een lijst met vragen opgeslagen die ik ben tegengekomen her en der. Uit deze lijst kan ik er random 1 laten zien zodat ik wordt geïnspireerd om anders na te denken over datgene waar ik mee bezig ben.
- Maak je werk visueel! Een mindmap kun je zien als een soort landschap waar allerlei concepten aan elkaar verbonden zijn. Maar je kunt ook aan de slag gaan met sketch notes.
In die zin denk ik dat intensief analyseren een tegenbeweging kan zijn voor generatieve ai. Een training voor ons zelf, om onze denk spier gezond te houden. Ik gebruik daar mijn breinpaleis voor. Daar destilleer ik de informatie die het rijkste is en sla die op op een plek waar ik er verder mee aan de slag kan gaan.
“What you think, you become” Buddha
Wil je ook een Breinpaleis? Je kunt je vast inschrijven voor de wachtlijst, in juni lanceer ik de cursus Bouw jouw Breinpaleis. Inschrijven kan ook hieronder!
Duurt dat te lang of wil je eerder inspiratie voor een Breinpaleis voor jou en je team? De eerste stap naar een Breinpaleis is er ook als workshop of inspiratie sessie(stuur me dan even een mail of laat een berichtje achter op linkedin)!
