Een horloge met een hartslagmeter, het is voor mij bijna niet los te koppelen aan sporten. Bijna heel mijn sportleven heb ik er een gedragen. Daarna ben ik ook nog eens Bewegingswetenschappen gaan studeren, dus je begrijpt: Ik hou van meten! Ik zoek dan ook graag een fijn sporthorloge uit om dat te doen.

Toch is er ook een andere kant van al dat meten (luister bijvoorbeeld ook eens naar luisterletter#2).

2 Dingen die heel belangrijk zijn voor jouw omgang met jouw smartwatch:

 

1. We moeten vooral niet vergeten te voelen! Ons lijf beter leren kennen, dat zou denk ik de reden voor een harslagmeter moeten zijn tijdens het sporten. Net zoals je weet hoe hard jouw auto bromt als je 50 rijdt in z’n 2 (en dus eigenlijk moet schakelen), zo wil je ook weten hoe jouw lijf voelt als je jouw threshold hartslag hebt bereikt. Of je wilt weten hoe jouw lijf voelt als je gestresst bent, of uitgerust. Het horloge moet jouw gevoel niet vervangen, maar het horloge moet je helpen beter te worden in voelen.

 

2. Daarnaast is het zaak dat je niet continu gestoord wordt door alles wat zo’n ding dan kan. Doordat het aan je pols zit zorgt het zo’n factor 100 meer voor afleiding dan je smartphone (geen wetenschappenlijk getal, meer een gevoel). Het moet dus alleen de dingen weer kunnen geven die je ook wilt zien.

 

5 Dingen die ik belangrijk vond toen ik een nieuw sporthorloge ging kopen (in luisterletter#3 vertel ik je er over toen ik hem ging bestellen)

1. Wat is de accuracy en de precision? Kan ik een beetje op deze hartslagmeter vertrouwen?

2. Wat zijn de uitkomstmaten en zijn dat de maten die iets voor mij toevoegen?

3. Met welk doel wil ik nu een hartslagmeter kopen? Sporten, habits, ontspanning, slapen?

4. Hoe duur is hij over een aantal jaren gezien?

5. Is hij duurzaam?

 Ik heb hieronder de horloges die ik heb overwogen voor je onder elkaar gezet. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Garmin, maar het kan goed zijn dat er voor jou een andere meer geschikt is.

Garmin

De alleskunner

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Garmin Forerunner 955. Ik had namelijk behoorlijk wat eisen: ik wil er mee krachttrainen (schema’s maken), hardlopen (nieuwe route’s verkennen en ook weer die schema’s, ik wil mijn stress overdag meten, mijn slaap ’s nachts en een aanbeveling krijgen voor welke training ik het beste kan gaan. Ik heb nog getwijfeld over de Venu 2 plus die er net wat vrouwelijker uit ziet. De functionaliteiten die de 955 niet heeft en de Venu wel zijn spraakherkenning (ga ik dat echt gebruiken?) en ademhalingsoefeningen (dat vind ik wel jammer).

 

Apple watch

De redder-in-nood

Ja dat is wel hoe de apple watch in mijn hoofd zit.De apple watch heeft een ECG functionaliteit die al meerdere levens heeft gered. Daarnaast kun je met een apple watch gebruik maken vande apple fitness app. Geen idee of het wat is want hij is alleen maar te gebruiken als je daadwerkelijk een apple watch hebt.Yoga, pilates, Hiit, dansen, mediatie kun je doen op een soort nike training club manier. En de drie ringen die ze gebruiken zien er natuurlijk fantastisch uit. Een apple watch trekt mij nog steeds heel erg aan, maar het biedt niet de sport mogelijkheden die de garmin heeft. Spraakherkenning gebruik ik al via mijn Airpods, dus daar heb ik ook geen watch voor nodig.

Nowatch

De Stress-voorspeller

De Nowatch is eigenlijk geen watch maar meer een soort sieraad. Je kunt de bandjes en de behuizing zelf samenstellen en daarin komt één van de edelstenen. Ik heb hem niet gekocht omdat ik echt een sporthorloge wilde, maar qua stress is deze toch wel echt eentje om in de gaten te houden. Ze gebruiken biosensing om de electrische signalen van je huid te meten en zo kunnen ze een uur vantevoren jouw mental state voorspellen (Whaaat!?). De filosofie van de nowatch is dat ze meer balans willen brengen door stress te voorspellen en slaap te verbeteren. Zo zeggen ze: ” Jouw lijf is al het meest geavanceerde systeem ooit gecreeerd, nowatch helpt je er aan herinneren.” I totally agree!!

 

Oura ring

De Slaap stimuleerder

De oura ring heeft vooral de focus op slapen. Ik heb de mijne gekocht zodat ik mijn slaap kon tracken zonder dat ik een horloge om hoef ’s nachts, want dat slaapt toch een stuk minder fijn. En door om de vinger te meten zijn ze ook een stuk preciezer met hun metingen van hr en hrv. Maar met de 3e generatie ring meten ze ook overdag en herkent hij activiteiten die je hebt gedaan (bijvoorbeeld naar het werk fietsen of stofzuigen). Hij heeft verder geen sport functionaliteiten maar is een mooie aanvulling op een sport horloge. Zo meet hij elke dag mijn rust hartslag en berekent hij hoe klaar ik ben voor de dag. Dat kan ik dan weer meenemen als ik ga bepalen wat voor training ik ga doen die dag. Het heeft mij ontzettend veel inzichten gegeven over mijn slaap. Ik vind het wel erg jammer dat ze overgestapt zijn naar een abonnement model voor de nieuwe dingen die er nog aan komen.

Nog suggesties voor mijn werkplek?

Dit is versie 1. er stonden nog een paar meer gadgets op mijn lijstje om hieraan toe te voegen. Heb je een suggestie welke niet in deze lijst mag ontbreken?

Laat het me weten via Linkedin of Instagram

 

Wil je meer weten over hoe je het beste om kan gaan met jouw smartwatch? Stuur me gerust een vraag!

 

DEZE WEBSITE BEVATT AFFILIATE LINKS. ALS JE OP EEN VAN DEZE LINKS KLIKT EN IETS BESTELD KRIJG IK EEN KLEINE COMMISSIE VAN DIE WEBSITE. DIT KOST JOUW NIETS EXTRA, MAAR HET ZORGT ER WEL VOOR DAT IK DEZE CONTENT VOOR JOU KAN MAKEN.