Het is 1000 keer makkelijker om iets te consumeren dan iets te creëren.
En door de technologie om ons heen is dat verschil nog een aantal factoren meer geworden. Het is zelfs ontzettend moeilijk te stoppen met consumeren (denk aan netflix, infite scroll etc). We worden dus actief tegen gewerkt om te creëren, maar laat dat nu net wel de manier zijn waarop je dingen het beste onthoud.
Dit staat bekend als het Generation effect) (toch maar de Engelse term want Generatie-effect klinkt als heel iets anders…).
Ik ben niet iemand die van nature dingen makkelijk onthoud. Waar mijn broertje na een uur Franse woordjes leren de hele lijst al wist, moest ik 3 dagen zwoegen om ze in mijn hoofd te stampen. Feiten kan ik gewoon niet makkelijk onthouden. Maar ik heb sinds toen wel manieren gevonden om informatie niet alleen wat beter te onthouden maar het vooral ook makkelijk kan gebruiken.
Zo pas ik het Generation effect toe op de notities in mijn Breinpaleis:
Samenvatten
Ik schrijf mijn eigen samenvatting in één zin, wat me helpt om snel te herinneren waar het artikel over ging. Het voordeel van het zelf bedenken van de zin is dat deze beter blijft hangen. Van deze artikelen maak ik dan een mooi overzicht zodat ik tussen alles ook snel kan zoeken wat ik ook alweer nodig had.
Progressive summerization
Soms is dat samenvatten best lastig. Tiago forte heeft daar een mooie manier voor om dat geleidelijk te doen. Hij noemt dat progressive summerization. Het highlighten van de highlights van je highlights. En als je dat dan nog een keer doet blijft er als het goed is zo weinig over dat je al makkelijk bij een samenvatting komt. Belangrijk is dus om dat je die ene zin zelf schrijft.
Notes tijdens het lezen
Als ik een artikel aan het lezen ben zit ik er het meeste in, dus tijdens het lezen notities maken is erg fijn. Ik doe dat bij een highlight. Dan voel ik bijvoorbeeld heel sterk dat ik het er niet (of juist wel) mee eens ben en schrijf ik de gedachte die ik dan heb in de puurste vorm op. Het kan ook zijn dat ik connecties zie met dingen waar ik mee bezig ben. Dan kan ik daar een tag of een notitie aan elkaar verbinden.
Mindmaps
Ik geloof heel erg in spacieel leren (ik weet niet of dit een bestaande term is). Ik bedoel hiermee dat je in de ruimte begrippen, artikelen of gedachten aan elkaar koppelt. Zo staat de ene term rechts en de andere links. Eens in de zoveel tijd plaats ik de artikelen die ik heb gelezen in deze mindmap. Zo heb ik een idee waar in mijn gedachtenkaart alles staat. Overigens genereert Obsidian ook een prachtige map voor je en is dit ook een manier om te navigeren door je notities. Maar dat is dan dus weer gegenereerd, en dat werkt dan dus weer minder goed als je dingen wilt onthouden.
Tekenen
Tijdens een talk schrijf en teken ik graag mee. Doordat ik ook teken kan ik ten eerste beter opletten. Ten tweede geef ik in plaats van ook woorden, beelden en kleuren aan hetgeen wat ik hoor. Daardoor blijft het beter hangen en kan ik het makkelijker terughalen.
Hoe komt het in je Breinpaleis?
Ik begin altijd in mijn Reader (van Readwise). Daar highlight ik en schrijf ik notes. deze notes worden dan gesynct naar Obsidian en daar werk ik verder aan de samenvatting. Voor mindmaps is er een prachtige functionaliteit: Obsidian Canvas. Het tekenen doe ik op mijn ipad met Procreate. Deze staan dan in een mapje in mijn kluis bij de andere visuals.
Ik heb AI in dit artikel niet genoemd, maar het mag duidelijk zijn wat er verloren gaat als we niet meer zelf een samenvatting of een tekst genereren. We leren er zelf een heel stuk minder van. Dus creatief brainstormen is ok, AI de hele boel laten genereren en zelf niks doen: niet zo slim.
Wil je ook leren hoe je jouw eigen Breinpaleis maakt? Op deze pagina kun je je aanmelden om als eerste op de hoogte te zijn van events rondom het Breinpaleis.
DEZE WEBSITE BEVAT AFFILIATE LINKS. ALS JE OP EEN VAN DEZE LINKS KLIKT EN IETS BESTELD KRIJG IK EEN KLEINE COMMISSIE VAN DIE WEBSITE. DIT KOST JE NIETS EXTRA, MAAR HET ZORGT ER WEL VOOR DAT IK DEZE CONTENT VOOR JOU KAN MAKEN.
Afbeelding is gemaakt met Midjourney
