De laatste weken lijkt het alsof productiviteit het nieuwe modewoord is geworden dankzij de opkomst van de nieuwe ChatGPT goeroes. Overal waar je kijkt, wordt er gesproken over hoeveel tijd je kunt besparen en hoeveel efficiënter je kunt werken met behulp van ChatGPT. Maar laten we eens kijken hoe we de circle of why van Simon Sinek kunnen toepassen op productiviteit.

Volgens de terminologie van de circle of why gaat productiviteit gaat over de how, de manier waarop je iets doet, en niet over de what, de inhoud, of de why, de reden waarom je iets doet. Dit betekent dat de manier waarop je iets doet slechts een middel is om je uiteindelijke doel te bereiken en om te creëren wat je wilt maken. Maar wat als we ons uiteindelijke doel uit het oog verliezen?

Het is niet genoeg om alleen maar productief te zijn en veel output te genereren als dit niet bijdraagt aan ons uiteindelijke doel. We kunnen de hele dag bezig zijn met het doen van taken, maar als deze taken niet bijdragen aan ons uiteindelijke doel, dan zijn we eigenlijk alleen maar druk bezig zonder verder te komen.

Het is daarom belangrijk dat we onze focus richten op wat we maken en waarom we dat eigenlijk maken. De manier waarop we iets doen moet gericht zijn op het sturen van ons werk in de richting van ons uiteindelijke doel, en niet alleen gericht zijn op de snelheid waarmee we dingen produceren.

Natuurlijk zijn er momenten waarop tools als ChatGPT ons kunnen helpen. In deze situaties kan ChatGPT ons zeker helpen om onze gedachten te ordenen en ons te helpen duidelijk te krijgen wat we willen schrijven. Het kan ons zelfs uitdagen om onze ideeën te verdiepen en ons te helpen beter te worden in het uitwerken van onze ideeën.

Maar laten we niet vergeten dat productiviteit slechts een middel is om ons uiteindelijke doel te bereiken. Het gaat er niet om hoeveel tijd we besparen of hoeveel output we genereren, maar of we daadwerkelijk vooruitgang boeken in de richting van ons uiteindelijke doel. Laten we ons daarom richten op wat echt belangrijk is en ons niet te veel laten meeslepen door de belofte van gemak en slapend rijk worden. Je moet echt nog wel zelf nadenken!

Bedenken waarom je iets doet is iets waar je aandacht aan moet schenken om er daadwerkelijk beter in te worden. Je kunt bijvoorbeeld elke dag bedenken wat je belangrijkste doel is voor die dag. Of juist reflecteren op de afgelopen week welke taken er belangrijk zijn geweest die week om te zien of je daar een patroon in herkent. Ik verzamel deze dingen automatisch in een lijstje in mijn week overzicht.

 

De breinpaleis cursus

Eind juni begint mijn cursus Bouw een Breinpaleis. Ik heb gemerkt dat het fijn is om op je eigen snelheid dat te doen. Dat kun je doen in de online omgeving waar allerlei video’s voor je klaar staan om de basis van jouw Breinpaleis neer te zetten.
Daarna volgt een Q&A sessie om te zorgen dat jij jouw Breinpaleis zo kunt maken dat het echt bij je past. We zullen elkaar inspireren met ideeën voor jouw Breinpaleis en ik zal je helpen om deze verder vorm te geven.