nGeneratieve AI, ik vind het fascinerend. Gewoon om te testen en te kijken wat er uit komt. Om te zien wat er is gebouwd. Hoe technologie steeds verder en verder komt. Ik heb gemerkt hoe verslavend DALLE-2 kan zijn. Ik paste steeds mijn prompt aan om net een ander plaatje te genereren. Mijn eerste credits waren er zo doorheen! En ik zag ook een mooi voorbeeld van Ness Labs over het genereren van artikelen. Ze vroeg zich af hoe lang het duurt voor Jasper.ai om 100 artikelen te schrijven. Antwoord: 2 uur. 

Kan Generatieve artificiële intelligentie creatief zijn? Wat is creativiteit eigenlijk? In eerste instantie zou ik denken dat creativiteit niet het juiste woord is voor AI. Het genereerd namelijk alleen op basis van wat hij kent. In het voorbeeld van Ness Labs heeft ze eerst Jasper gevoed met haar eigen artikelen. Zo kom Jasper rond bepaalde onderwerpen de artikelen genereren. Ja zo kan ik het ook! Niet zo snel alleen, dat dan weer niet.

Ik vind wel dat we die input niet zo gemakkelijk over moeten slaan. Is dat uiteindelijk niet waar de creativiteit ontstaat? Hoe zorg ik voor de juiste invoer zodat de uitkomst iets iets waar ik trots op ben. Zorgt generatieve AI dan voor meer creativiteit, of een verschraling daarvan? Het gaat uiteindelijk om het resultaat. Het gaat er uiteindelijk om dat ik als creator verder kom, naar mijn idee. En dan is zo’n generatieve Ai dus eigenlijk gewoon een tool.

Waar kan zo’n tool me dan bij helpen? Een goed getrainde generatieve Ai heeft gewoon toegang tot ONTZETTEND veel informatie! Veel meer informatie dan dat ik in een uurtje door kan nemen. En daar zit denk ik vooral het grote voordeel! Het kan bijvoorbeeld snel een korte samenvatting geven van een begrip. Of het kan snel veel verschillende plaatjes in zijn database te voorschijn toveren op basis van wat je hebt getypt. Als mens ben je daar natuurlijk heel beperkt in.

Het zal dus vooral een samenwerking zijn. Een krachtige tool die je verder helpt. Misschien ook je perspectief kan verrijken. Ik stel me zo voor hoe dat vroeger was. Stel jij was de schrijver van jouw dorp en schreef over de perspectieven die jij zag. Je was een beetje uitgedaan, opgebrand, had alles wel gezegd wat er te zeggen viel. Opeens kwam daar een man uit het verre oosten op de voet voorbij, dat gebeurde niet zo vaak, er waren niet zo vaak vreemdelingen in het dorp. De man vertelde over alle dingen die hij had gezien en meegemaakt. Dat veranderd jouw perspectief ook! Ineens waren er tal van nieuwe onderwerpen om over te schrijven. De dingen die hij vertelde waren niet nieuw, ze bestonden al ergens op de wereld. Maar ze waren nieuw voor jou en zorgde weer voor allerlei nieuwe combinaties in jouw hoofd.

Ik zie het dus als super tool die ik kan inzetten in een van de creatieve processen waar ik mee bezig ben. Hieronder volgt een voorbeeldje hoe ik het heb gebruikt.

Ik heb een kennis systeem in Obsidian en ik ging daar een masterclass over geven. Maar kennis systeem, wat een lelijk woord is dat joh! Wat is het dan voor mij? Hoe zie ik mijn systeem eigenlijk?

Ik probeerde het me voor te stellen maar ik werd wat geblokt door building a second brain, de titel van de succesvolle cursus en boek van Tiago Forte.

Ik dacht dat DALLE me misschien wel kon helpen woorden hier aan te geven.

Hoe stel ik het me voor als ik het moet uitbeelden? Een raam die een kijkje geeft in mijn gedachten. Het ziet er uit als een soort ruimte met allemaal geconnecte ideeën.

Dat was m toch nog niet helemaal. Ik zocht wat voorbeelden op van eerdere opdrachten en kwam deze tegen: an astronaut floating in a garden full of colorful flowers. Wat nou als die bloemen ideeën of notities zijn en ik daar doorheen float?

Daar experimenteerde ik mee, er kwamen zaadjes bij en obsidians. Maar waar zweef ik nu echt in als ik me voorstel een VR bril op te hebben. Een soort paleis. Een Brein Paleis! Met allemaal ideeën om me heen. Die ideeën kunnen dan bloemen zijn of edelstenen.

En ziehier het resultaat.

Sinds het schrijven van dit stuk ben ik alweer een heel stuk verder en begint Breinpaleis een begrip te worden. Ik heb ook ontdenkt dat Midjourney me nog mooiere plaatjes kan geven van een BreinPaleis, zie hieronder.