Consistency is key ken ik vooral vanuit de sport wereld.

Voor training is consistentie één van de belangrijkste dingen. Gaan, al is het maar 1 setje squats geeft zo ontzettend veel voordeel! Maar is deze quote overdraagbaar naar content creatie en schrijven?

Waarom is consistentie eigenlijk zo belangrijk als het gaat om content creatie, of het nou nieuwsbrieven zijn, podcasts of instagram posts.

De eerste reden die bij mij toch wel meteen op het puntje van mijn tong ligt zijn de algoritmes. En als dat de reden is om consistent te moeten zijn, tsja daar word ik gewoon enorm rebels van. Ik heb geen zin om slaaf te zijn van een algoritme. Maakt niet uit of het beter is, ik doe er niet aan mee. Ook google schijnt er goed op te gaan als jij consistent nieuwe dingen post op je blog. Sterker nog, als ik een tijdje niet post op instagram word ik daar kei hard voor gestraft! Mijn reactie? Daar ga ik dus echt niet in mee!

De tweede reden is er eentje die wel bij mij resoneert, door regelmatig wat te schrijven of op een andere manier te creëren word je er vanzelf beter in. Daar geloof ik dus wel in! Om iets te maken wat goed is moet je eerst een heleboel dingen maken die niet goed zijn. Of anders gezegd: de kans dat je iets goeds maakt is heel klein, maak je gewoon veel dingen dan wordt die kans groter.

Ik moet dan altijd denken aan Thomas Edison. Die kennen we van de gloeilamp (hij was niet de uitvinder maar maakte het wel groot). Maar wist je dat Edison 1400 octrooien op zijn naam heeft staan (een link naar Wikipedia ja)? Hij keek eerst of deze octrooien succesvol waren en pas daarna ging hij ze perfectioneren en in productie nemen.

Zo gaat dat natuurlijk vrijwel altijd! Je moet ten eerste weten wat aanslaat, maar ten tweede ook wat zelf echt bij jou resoneert. En daarvoor moet je gaan doen!

En hier zit m de paradox. Ik wil niet bijdragen aan nog meer informatie overload. Dus moet ik misschien alleen dingen publiceren als ze goed zijn? Maar hoe weet ik of iets goed is? Door veel te publiceren en kijken hoe het voelt en wat voor reacties er op komen.

Dus, consistency is key maar is de key ook consistency?

Ik denk dat consistency key is, maar dat het niet the only key is. Met alleen consistency kom je er niet. Ik kan een automatische bot maken gekoppeld aan chatGPT en Dalle-2 of midjourney die voor mij consistent content genereren. Maar maak ik daardoor mezelf echt beter? Consistent zijn is niet het doel op zich maar een middel om daar te komen.

Met welke intentie deel je online?

Daar zit voor mij de oplossing. Ik deel niet consistent online om de algoritme’s tevreden te houden. Ik deel niet consistent online om volgers te krijgen omdat ik zo veel online ben. Ik deel consistent online om mezelf een stok achter de deur te geven. Om mezelf beter te maken. Beter te weten waarover ik precies wil schrijven en beter mijn boodschap op papier te krijgen. Connectie te maken met anderen over datgene wat ik belangrijk vind en zo nog beter te pinpointen wat het nou precies is wat ik daar zo interessant aan vind.

Voor mij zit dat in de relatie tussen mens en technologie. Wat maakt ons mens en hoe helpt technologisch daarbij? Hoe kunnen we onszelf weerbaar maken tegen en tegelijkertijd volle voordelen meepakken van nieuwe technologische ontwikkelingen?

Beide vind ik terug in mijn Breinpaleis. Door mijn eigen intentie te formuleren. Te weten waarom ik de dingen doe die ik doe. Een stukje journaling, maar dan wel journaling 2.0.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie, want je weet nu, dat is waarom ik (onder andere) deel online. Waar worstel jij mee als je consistent “moet” publiceren? Waarom is dat? Wat zit daar achter?