Hoe gebruik jij jouw digitale agenda?

Ik gebruik mijn digitale agenda’s op allerlei verschillende manieren voor verschillende doelen. Het belangrijkste doel hierbij is om mijn week zo veel mogelijk in te kunnen delen volgens mijn eigen intentie.

Op basis van dit artikel is de podcast gemaakt:

Ik ben al een hele tijd overgestapt op een digitale agenda. De voordelen vind ik namelijk fantastisch! Er zitten niet echt nadelen aan vind ik behalve dan dat ik niet ieder jaar een nieuwe mooie agenda mag kopen. Plus dat ik vroeger mijn agenda helemaal vol schreef en tekende en het een plek was voor mijn favoriete stickers.

De voordelen zijn eindeloos dus. Dat ik op het juiste moment een notificatie krijg bijvoorbeeld vind ik een hele grote plus. Ik wilde zeggen, ik vergeet gewoon snel dingen, maar ik wil het anders zeggen namelijk, ik zit gewoon vaak erg in het moment, dan houd ik geen rekening met de tijd en weet ik niet dat ik weg moet. Lang leve notificaties dus. Niet alleen voor afspraken maar ook voor gebeurtenissen die ik op die dag niet wil vergeten.

Todo agenda

Voor taken die op een speciale datum af moeten zijn of op een speciale dag moeten gebeuren heb ik een todo agenda. Die had ik eerst gekoppeld aan Todoist, dat gebruikte ik toen en dan kon ik daar herhaalde taken inschrijven zoals de planten water geven. Die taken verschenen dan in mijn agenda. Todoist ben ik vanaf gestapt omdat ik volledig overgestapt ben op Notion. Maar sommige taken die ik echt op een bepaalde dag moet doen zet ik dan dus in mijn Todo agenda. soms als reminder op een dag, soms als een time block op die dag zodat ik er ook echt tijd voor vrij houd.

Niet vergeten kalender

niet vergeten kalender. verjaardagen, gebeurtenissen die je wil vragen aan mensen.

Tijdens het nadenken hierover vraag ik me nu af of dit wel echt in mijn agenda hoort maar niet beter in mijn Notion boek moet komen. Voor gebeurtenissen kan dit zeker, ook omdat je in notion voor een specifieke datum ook een reminder kunt zetten. Alleen voor verjaardagen wil je natuurlijk een herhalende taak die ieder jaar terug komt en die wil je er niet elke keer in zetten. Volgens mij kan dat wel in Notion, maar daar heb ik me nog niet in verdiept.

Voor nu heb ik dit dus in mijn agenda staan. Verjaardagen, maar ook gebeurtenissen zoals trouwdagen die elk jaar weer terug komen. Daarnaast zet ik daar ook niet vergeten dingen in. Als iemand me bijvoorbeeld verteld dat er iets belangrijks voor hem of haar aankomt en ik wil diegene vragen hoe dat ging, dan zet ik dat in mijn agenda. Ik kreeg dit idee van iemand die me vertelde dat ze dit ook deed en ze zei dat het in het begin niet voelde alsof ze dan super attent was. Ze had het tenslotte gewoon in haar agenda gezet en hoefde er zelf niet aan te denken. Maar ze zei dat diegene aan wie ze dan vroeg hoe iets gegaan was dit helemaal niet zo ervaarde. Die weten dat natuurlijk helemaal niet, ten eerste. Voor hen voelt het gewoon heel fijn dat je aan ze denkt. Maar ten tweede, ga je natuurlijk niet alles en iedereen in die agenda zetten voor een reminder, en het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je het vergeet. Maar dat je iemand op dat moment speciaal genoeg vind om het in je agenda te zetten, dat is misschien al attent genoeg.

Familie agenda

Dit is eigenlijk het schema wat ik heb gemaakt samen met manlief en deze gaat best ver. (vind ik dan). Daar staat in hoe laat de kids naar school moeten worden gebracht en weer moeten worden opgehaald. Er staat wie dat dan doet en zo verdelen we deze dingen over de verschillende dagen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik aanstaande maandag de kids niet weg hoef te brengen en dat ik dan in de ochtend iets langer de tijd voor mezelf heb. Als ik ze op maandag wel weg moet brengen weet ik dat ik graag zondag avond wat dingen klaar zet en alvast eten maak wat ik dan in de auto kan opeten.

We zetten daar ook in hoe laat we de kids uiterlijk moeten wakker maken (als ze al niet al lang wakker zijn) om ze op tijd op school te hebben.

intention calender

Mijn intentie kalender sluit aan op de familie agenda. Dit is mijn persoonlijke schema. Hoe ik het liefst zou zien dat mijn dag er uit ziet. Dat ik bijvoorbeeld op dinsdag ga hardlopen voordat de kinderen weg zijn. Er vanuit gaande dat mijn training 30 min duurt ben ik zo’n 45-60 min bezig. Dan weet ik dus precies wanneer ik moet vertrekken om op tijd terug te zijn om de kids op tijd op school te krijgen.

afspraken agenda

Mijn agenda staat dus ook vol met dingen waar ik niet perse iets mee hoef. Om zicht te houden op de dingen waar ik echt een afspraak heb heb ik mijn afspraken agenda. Onder de categorie, je telefoon kan ook bellen. Dit is natuurlijk uiteindelijk waarvoor hij is bedoeld ;-) Ik heb er eigenlijk 2, eentje met manlief samen waarin dus staat wanneer we samen een afspraak hebben of wanneer een van ons ergens heen moet. En ik heb er ook een met mijn ouders om inzichtelijk te hebben wanneer de kinderen bij hen zijn. Ik heb ook een persoonlijke, en deze heb ik gekoppeld met calendly. Ik gebruik calendly om afspraken in te plannen voor mijn podcast, daar heb ik dan mijn beschikbaarheid opgegeven en als ik dan dus een afspraak heb dan gaat die beschikbaarheid daar weer vanaf. werkt super fijn. En het fijne is als ik even aan mn tax zit, kan ik al mijn agenda’s uit zetten en alleen naar deze kijken, wat is er echt gepland en kan dat nog wel doorgaan.